Bij een ondergaande zon stak Wim de BBQ aan op het strand om
voor de vrienden van Niki heerlijke keftaspiesen te maken met een
gepofte auberginesalade en kruidenrösti.
Wim besloot zijn gasten vandaag niet uit te nodigen op de Finca
maar op het strand. Wel zo leuk als je toch gaat BBQ’en. Het
gerecht was best eenvoudig dus het kon, hup alles in de foodtruck
en op naar het strand.
Wim maakte keftaspiesen, dat zijn spiesen van gehakt. Wim zou
Wim niet zijn om het net even anders te doen. Hij voegt rösti toe aan
het gehakt, dat is niet alleen lekker voor de smaak, het zorgt er ook
nog eens voor dat je met minder vlees toe kan.
Te gast vandaag waren Niki en haar vrienden. Wim en Niki kennen
elkaar goed want Niki is met ons mee geweest op tour door
Portugal. Superleuk om haar weer terug te zien en haar vrienden te
leren kennen. Rafael van ‘onze’ Finca kwam ook gezellig langs met
een aantal vrienden. Hoe meer ziel, hoe meer vreugd!
Eten wat de tuin je geeft! Dat is wat ze doen bij Solu in Alaró en dat
is wat Wim vandaag ook deed. Wim maakte een groentetraybake
met aardappelkroketjes en uienchutney.
De groenten haalde hij bij Guiliano en Larissa van Solu. Pas voor het
derde seizoen telen zij hier hun eigen groenten en moet je kijken
wat een resultaat! Er groeit echt van alles op deze kleine boerderij.
Ze delen hun passie voor goed eten en wijn graag met anderen. En
zoals Guiliano het zelf zo mooi zegt: “Het geeft ons de vrijheid om te
koken met alles wat de tuin ons geeft”.
Wim ging daarna terug naar de Finca om met de groenten een
heerlijke traybake te maken met aardappelkroketjes, uienchutney
en niet te vergeten heerlijke gesmolten camembert om in te dippen.
De gasten genoten van het resultaat! Het dopen van de kroketjes
in de gesmolten camembert was een groot succes. Ga je ‘m zelf
maken, vergeet de warme uienchutney dan vooral niet want die
maakte volgens de gasten echt het verschil.
Terwijl de zon onderging, kookte Wim, op het prachtige zeilschip;
de Rafael Verdera, een heerlijke bowl met zoete aardappelblokjes
en crispy kabeljauw voor zijn gasten.
Bijna elke dag kookt Wim op ‘zijn’ Finca maar vandaag maakte hij
een uitstapje met zijn gasten. Wim zou namelijk aan de slag gaan
met vis en wat is er nu mooier dan dit op zee te doen. Best een
uitdaging maar het recept was eenvoudig. Bovendien houdt Wim
wel van een uitdaging.
De broers Núria & Iñaki, de achtste generatie op dit schip uit 1841,
verwelkomden Wim en de crew hartelijk. Nadat alle proviand en
kookgerei aan boord was, kon Wim ook zijn gasten verwelkomen.
Het kostte Wim de nodige zweetdruppels en stress om het gerecht
voor het donker op tafel te krijgen maar het is weer gelukt! En wat
gaf het mooie beelden, zo bij zonsondergang! Een onvergetelijke
avond met gasten die elkaar vooraf lang niet allemaal kenden, zo
zie je maar weer; samen eten verbindt altijd!
Wim maakt vandaag voor zijn gasten kipcourgette met
parmezaanduchesses en een passata met de tomaten van Isabel.
Voordat Wim gaat koken, gaat hij bij haar langs voor verse tomaten.
Isabel is ‘koningin’ van de Ramellet tomaat. Ze is niet voor niets
onlangs onderscheiden door de koning van Spanje voor al haar
inspanningen op het gebied van de teelt en duurzaamheid van
deze tomaat. Terwijl Wim samen met Isabel tomaten plukt vertelt
ze hem er alles over. Haar allerbelangrijkste tip voor de passata
van vanavond is dat je de tomaat niet moet blenden maar moet
raspen, anders breek je de structuur en daarmee de smaak van deze
geweldig lekkere tomaat.
Op de finca aangekomen zoekt Wim een topplek uit voor
zijn foodtruck (wat een uitzicht) en dekt de tafel voor zijn
gasten. De passata is voor bij de traybake met kipcourgette en
parmezaanduchesses die Wim vandaag maakt. Een feestje om te
zien en om te proeven! Wat een topavond!
Wim maakt vandaag Spaanse mini-tortilla’s op zijn finca. Hij heeft
al zijn kleine pannetjes bij elkaar verzameld want er komen zo’n 12
gasten. Eerst gaat hij naar de markt voor lekkere verse groenten,
kaas, olijven en natuurlijk eieren. De tortilla’s heb je eigenlijk zo
gemaakt en het is ook heel makkelijk om er veel te maken. Heb je
geen kleine pannetjes, maak dan gewoon één grote tortilla, net zo
lekker. Nu blijft zo’n Spaanse tortilla snel plakken aan de bodem van
de pan maar daar heeft Wim een kookhack voor. Snel kijken dus!