U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Vlaams stoofvlees met appelstoemp

30 min bereidingstijd - 2 uur stoven
30 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 1 verpakking Aviko Aardappelpuree Naturel (750 g)
  • 40 g roomboter
  • 800 g sukadelappen in blokjes
  • 2 uien
  • 1 flesje donker trappistenbier (330 ml)
  • 250 ml vleesfond
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 el appelstroop
  • 1 el mosterd
  • 4 dikke plakken ontbijtkoek
  • 100 g cranberry’s (vers of diepvries)
  • 2 tl honing
  • 500 g knolselderij (stuk)
  • 2 handappels, bijv. jonagold
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 sjalotten
  • 150 g slamelange naar keuze
  • 1 takje peterselie
  • Pureestamper, ovenschaal (24-26 cm ø)

Bereiding:

  • Smelt in een braadpan 25 g boter. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak de blokjes in 2 of 3 porties bruin. Snipper intussen de uien grof.
  • Schep het vlees uit de pan. Fruit de ui 3 minuten in het bakvet.
  • Doe het vlees terug in de pan. Schenk het bier en de fond langs de rand in de pan. Voeg de laurier, de appelstroop en de mosterd toe. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur zachtjes gaar.
  • Verwarm intussen in een steelpan de cranberry’s met de honing en 25 ml water, tot de bessen na 8-10 minuten openbarsten en stuk koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Snijd de knolselderij in blokjes. Schil de appels en snijd eveneens in blokjes. Bewaar eventueel de kapjes van de appels en versier er straks de ovenschotel mee.
  • Kook de knolselderij met de appel in een bodem water in 10-15 minuten gaar.
  • Verwarm de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de knolselderij met de appel af en doe bij de aardappelpuree. Stamp de puree met de knolselderij en de appel tot een fijne of naar wens iets grovere stoemp. Breng op smaak met peper.
  • Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schep het stoofvlees in de ovenschaal. Verdeel er de stoemp over en strijk glad. Druk eventueel de bewaarde appelkapjes in de puree. Verdeel de laatste 15 gram boter in kleine blokjes over de puree.
  • Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  • Klop de olijfolie en de balsamicoazijn door de cranberrycompote. Verdun tot een dressing met 2-3 eetlepels water. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de sjalotten in fijne reepjes.
  • Verdeel de slamelange over een schaal en strooi er de sjalot over. Maak de salade af met de cranberrydressing.
  • Hak de peterselie fijn. Bestrooi de stoofschotel met de peterselie en serveer met de salade.
  • Tip: Dit gerecht smaakt ook heerlijk met wild. Neem stoofvlees van hert, ree of haas, of gebruik een combinatie van deze wildsoorten.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 935 kcal
  • 39 g vet waarvan 16 g verzadigd
  • 80 g koolhydraten
  • 53 g eiwit
  • 15 g vezels
  • 3,2 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen