U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Caldo verde met chorizo en aardappel-rozemarijnbrood

45 min bereidingstijd + 14 uur wachten
25 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 150 g Aviko Gekruide Chilipartjes
  • 500 g Aviko Aardappel Dobbelsteentjes
  • 750 g bloem
  • 500 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 6 el olijfolie
  • 250 g chorizo
  • 1-2 takjes rozemarijn
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Zout en peper
  • 3 verse blaadjes laurier
  • 2 liter groentebouillon
  • 250 g palm- of boerenkool
  • Keukenmachine of mixer met deeghaken, vershoudfolie, ingevette ovenschaal (25 x 40 cm), pedaalemmerzak

Bereiding:

  • Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van de bloem met 2 theelepels zout, 500 ml lauwwarm water en de gist. Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie 2 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Druk het deeg plat, let op: het deeg is vochtiger dan gebruikelijk, dit hoort zo! Laat het deeg in de ovenschaal glijden en verspreid goed over de schaal.
  • Verpak  de schaal losjes in de pedaalemmerzak, en knoop goed dicht. Laat het deeg in de koelkast 12 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Neem de schaal uit de koelkast, uit de zak, en besprenkel het deeg met 3 eetlepels olijfolie. Druk het deeg met de vingers in – als een focaccia.
  • Snijd 50 gram chorizo in dunne plakjes en de takjes rozemarijn in stukjes. Druk de chilipartjes, de chorizo en de rozemarijn in het deeg.
  • Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Snijd de rest van de chorizo ook in plakjes.
  • Verhit in een (soep)pan 3 eetlepels olijfolie. Bak de overige chorizo 2 minuten. Voeg de ui en de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
  • Voeg de laurier toe en schenk de bouillon in de pan. Breng aan de kook. Bereid intussen de aardappeldobbelsteentjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwijder de harde nerven van de kool. Snijd de kool in brede repen. Voeg de kool toe aan de soep en laat 10-15 minuten zachtjes meekoken.
  • Schep de soep en de aardappeldobbelsteentjes in 4 diepe borden. Breng de soep op smaak met piri-piri olie (zie tip) of peper en zout. Serveer met het brood.
  • Het deeg van dit brood is na het rijzen haast vloeibaar, zo zacht. Getopt met de aardappelpartjes, chorizo en knoflook heeft het een heerlijk volle smaak. Begin op tijd: het deeg moet een hele dag of nacht in de koelkast rijzen.
  • Tip: In Portugal staat op elke tafel een fles piri-piri olie. Breng de soep pittig op smaak met de olie.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1460 kcal
  • 59 g vet waarvan 16 g verzadigd
  • 178 g koolhydraten
  • 47 g eiwit
  • 16 g vezels
  • 8,4 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen