Pesto-plaatbrood
20 min bereidingstijd + Rijzen: 2 uur + 1 nacht
30 min in de oven
Wat heb ik nodig:
personen
Bereiding:
- Strooi 15 gram zout in een beslagkom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje en strooi er de gist in.
- Voeg langs de rand 500 ml lauwwarm water toe. Kneed er in de keukenmachine of met de mixer een samenhangend deeg van. Het deeg is slapper en vochtiger dan gebruikelijk; dit hoort zo! Dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg afgedekt 2 uur rusten op kamertemperatuur.
- Stort het deeg op de bakplaat. Druk het deeg met de toppen van de vingers plat en in alle hoeken. Dek de bakplaat goed af met vershoudfolie – of nog makkelijker: stop de bakplaat in een pedaalemmerzak en knoop deze goed dicht. Zet de bakplaat tot de volgende dag in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Neem de bakplaat met het deeg uit de koelkast. Meng de rösti met de pesto en de Parmezaanse kaas. Verdeel de pestorösti in de vorm van een kerstboom over het deeg. Druk het tomaatje in de top als piek. Bestrijk het deeg met de olijfolie.
- Bak het plaatbrood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
- Dit brood vergt nauwelijks werk, bovendien doe je het grootste deel daarvan al een dag van tevoren. Vervolgens rijst het deeg een nacht in de koelkast. Niet alleen heel handig voor de feestdagen, maar zo’n langzame rijs geeft ook extra smaak en luchtigheid aan het plaatbrood.
- Tip: Snijd het brood met een scherp kartelmes in lange repen of mooie stukken.
Benodigd product
Voedingswaarden per persoon
- 380 kcal
- 6 g vet waarvan 1 g verzadigd
- 68 g koolhydraten
- 12 g eiwit
- 3 g vezels
- 2 g zout
Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen