U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Pastéis de nata

45 min bereidingstijd + 30 min wachten
12 - 15 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 125 g Aviko Zoete Aardappel Blokjes, ontdooid
  • 1 citroen
  • 300 g volle melk
  • 150 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 3 eidooiers
  • 20 g bloem
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (270 g)
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 el fijne suiker
  • Pastéis de nata-vormpjes of ingevette muffinvorm (12 holtes, zie tip)

Bereiding:

  • Boen de citroen schoon. Trek met een dunschiller 3-4 repen van de citroenschil (alleen het geel).
  • Breng in een (saus)pan de melk met 75 gram suiker, de repen citroenschil en het kaneelstokje aan de kook. Neem de pan dan van het vuur en laat de melk afgedekt 15 minuten trekken.
  • Klop intussen de eidooiers los. Klop er 75 gram suiker en de bloem door.
  • Schenk de warme melk door een zeef bij het dooiermengsel terwijl je klopt met een garde. Klop glad en schenk het custardmengsel terug in de pan.
  • Verwarm de custard op laag vuur en roer continu met een houten lepel, tot een gladde en gebonden vla ontstaat. Neem de custard van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor tot 240 ºC. Rol het bladerdeeg uit op het werkvlak en verwijder dan het meeverpakte bakpapier. Rol het bladerdeeg in de lengte strak op. Snijd de rol in 12 gelijke stukken.
  • Rol elk stuk op een bebloemd werkvlak uit tot een deegcirkel van 10 cm doorsnede. Bekleed de muffinvorm met het deeg; druk het deeg goed en strak uit in de holtes.
  • Verdeel de zoete aardappelblokjes over de deegbodems; prak ze met een vork eventueel wat kleiner. Schenk er de custard op.
  • Bak de custardtaartjes in de voorverwarmde oven in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Meng intussen de kaneel met de fijne suiker.
  • Zet de pasteís de nata op een schaal en bestrooi ze met de kaneelsuiker.
  • Oorspronkelijk komen Portugals beroemdste taartjes uit de wijk Belém in Lissabon. Daarom worden ze vaak Pastéis de Belém genoemd. Ze worden er gebakken in speciale bakblikken (de vormpjes zijn hier ook te koop bij kookwinkels), maar een muffinvorm werkt ook prima. Waar citroen een fris accent geeft, zorgen zoete aardappel en kaneel voor een extra volle smaak.
  • Tip: Bij kookwinkels zijn speciale pastéis de nata-bakvormpjes verkrijgbaar. Een muffinholte is nagenoeg vergelijkbaar van vorm.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • Per stuk:
    190 kcal
  • 7 g vet waarvan 3 g verzadigd
  • 26 g koolhydraten
  • 3 g eiwit
  • 1 g vezels
  • 0,3 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen