U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Sardines in escabeche met tomaten-paprikataart

45 min bereidingstijd + 12 uur wachten
25 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • ½ verpakking Aviko Rösti Naturel (à 750 g)
  • 8-12 verse sardines
  • 3 el bloem
  • 8 el olijfolie, om te bakken
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 50 ml witte port
  • 50 ml olijfolie extra vierge
  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • 5 takjes dille
  • 3 eieren
  • 50 g geraspte (Portugese) oude kaas
  • 5 tomaten
  • 2 rode puntpaprika’s
  • Snufje zout
  • 2 bakplaten met bakpapier

Bereiding:

  • Maak de sardines schoon of vraag de visboer dit te doen. Dep de vis droog met keukenpapier en haal door de bloem.
  • Verhit in een koekenpan 3 eetlepels olijfolie. Bak de sardines in 3-4 minuten per kant goudbruin en gaar. Leg ze in een schaal.
  • Snijd de ui in halve ringen en 1 teen knoflook in plakjes. Verhit in een kleine koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Bak de uienringen met de knoflook 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de wijnazijn en de port toe en verwarm 5 minuten. Neem de marinade van het vuur. Voeg de extra vierge olijfolie, de chilivlokken en 3 takjes dille toe.
  • Schenk de warme marinade over de sardines en laat afkoelen. Marineer de sardines minstens 12 uur op een koele plek.
  • Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Klop in een kom de eieren los. Pers de laatste teen knoflook erboven. Hak 2 takjes dille fijn en voeg samen met de kaas toe.
  • Maak de rösti los en schep door het eimengsel. Vorm van het röstimengsel op de bakplaat een deegbodem van 1 cm dik.
  • Halveer  de tomaten. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in stukken van 3-4 cm. Leg de tomaten en de paprika’s op de tweede bakplaat. Besprenkel de groenten met de laatste 4 eetlepels olijfolie en bestrooi met zout naar smaak.
  • Schuif de bakplaten boven elkaar in de voorverwarmde oven. Bak de röstibodem in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Rooster ook de groenten ongeveer 25 minuten, tot ze sappig zijn. Wissel de bakplaten halverwege de baktijd om.
  • Leg de taartbodem op een platte schaal. Verdeel er de geroosterde groenten over. Leg er ten slotte de sardines op en besprenkel met een beetje van de marinade met de uien en kruiden. Serveer de taart warm.
  • Escabeche is een bereidingswijze waarbij de vis eerst wordt gebakken en vervolgens gemarineerd in een zure marinade op basis van wijnazijn. Dat geeft de vis een frisse smaak. Marineer de sardines het liefst een dag eerder, zodat de smaak goed kan intrekken. Sardines in escabeche zijn ook populair als borrelhapje.
  • Tip: Besprenkel de taart met een beetje piri-piri olie.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 830 kcal
  • 60 g vet waarvan 11 g verzadigd
  • 35 g koolhydraten
  • 32 g eiwit
  • 5 g vezels
  • 1,2 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen