U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Kerstbal met cranberryvulling, boerenkool en knolselderijpuree

1 uur bereidingstijd + 2 uur wachten
20-25 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 1 verpakking Aviko Aardappelpuree Naturel (750 g)
  • 250 g kalkoenfilet
  • 1-2 eetlepels kruidenmix voor kip
  • 40 g ongezouten gepelde pistachenoten
  • 500 g gemengd gehakt
  • 175 g verse cranberry’s
  • 50 g suiker
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • 2 theelepels rijstmeel
    (of maïzena express; geen gewone maïzena!)
  • 75 g paneermeel of panko
  • 1 sjalot
  • 4 plakjes gerookt ontbijtspek
  • 1 kleine winterpeen
  • 50 g roomboter
  • 100 ml donker bier
  • 200 ml kalfsfond
  • 400 g knolselderij (stuk)
  • 2 el (Luikse) appelstroop
  • 2 takjes dragon
  • 150 g gemengde paddenstoelen
  • 1 tak boerenkool (of 150 g gesneden boerenkool)
  • 2 el olijfolie
  • Evt. 2-3 el melk
  • (Vers)geraspte nootmuskaat
  • Siliconen bakvorm voor halve bollen van 4 cm ø (of gebruik 4 holtes van een minimuffinvorm bekleed met vershoudfolie, zie tip), bakplaat met bakpapier, staafmixer

Bereiding:

  • Snijd de kalkoenfilet in blokjes van 1 cm. Bestrooi ze naar smaak met de kipkruiden. Hak alle pistachenoten doormidden. Kneed de kalkoenblokjes met de halve pistachenoten door het gehakt. Verdeel het gehakt in 4 porties. Vorm van elke portie een bal. Bewaar de gehaktballen afgedekt in de koelkast.
  • Meng in een steelpannetje de cranberry’s met de suiker, de sinaasappelrasp en 3 eetlepels water. Verwarm 8-10 minuten, tot de bessen openbarsten. Strooi het rijstmeel over de cranberry’s, roer om en laat de compote licht binden (zie tip). Verdeel de compote over 8 holtes van de siliconenvorm en vries in 2 uur in.
  • Verwarm de oven voor tot 200ºC.
  • Druk de cranberry-ijsbolletjes uit de vorm en druk er steeds twee tegen elkaar zodat een bal ontstaat. Kneed het gehakt om de cranberryvulling. Kneed de gehaktballen rondom weer goed dicht; doe dit niet met vochtige handen want dan bestaat het risico dat de balletjes opengaan tijdens het bakken. Strooi het paneermeel op een bord en rol er de gehaktballen door. Leg ze op de bakplaat. Bak de gehaktballen in 30-40 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Snipper intussen de sjalot. Snijd het spek en de wortel in kleine blokjes. Smelt in een sauspan 25 gram boter. Bak de sjalot 5 minuten met het spek en de wortel. Voeg het bier en de fond toe. Breng aan de kook en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Roer de stroop door de saus. Pureer de saus met de staafmixer en laat tot de gewenste dikte inkoken. Houd de saus op laag vuur warm.
  • Snijd de knolselderij in blokjes van 1 cm. Smelt in een hapjespan 25 gram boter en smoor hierin de knolselderij afgedekt in 8-10 minuten gaar. Voeg de aardappelpuree toe. Verwarm 5 minuten op laag vuur.
  • Hak de dragon fijn. Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes. Scheur het boerenkoolblad in reepjes van 4 cm. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de boerenkool met de paddenstoelen in 2-3 minuten beetgaar. Voeg kipkruiden naar smaak toe.
  • Klop de aardappelpuree luchtig met een spatel; voeg voor een extra luchtig resultaat een scheutje melk toe. Meng de puree met de dragon en nootmuskaat naar smaak. Schep de puree met de boerenkool en paddenstoelen op een schaal. Leg er de kerstballen bij en serveer met de saus.
  • Tip: De ballen zijn ongevuld ook heerlijk! Laat het rijstmeel dan weg en serveer de cranberrycompote apart erbij.
  • Tip: In plaats van de siliconenvorm kunnen ook 4 holtes van een minimuffinvorm worden gebruikt. Bekleed de holtes met vershoudfolie en schep ze goed vol, zodat een bergje van 3-4 cm hoog ontstaat. Vries de cranberryvulling in. Dit ‘bolletje’ vormt straks de vulling van de gehaktballen. Mocht een beetje cranberryvulling over zijn, garneer de gehaktballen uit de oven dan met een dotje cranberrycompote.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1065 kcal
  • 54 g vet waarvan 22 g verzadigd
  • 76 g koolhydraten
  • 60 g eiwit
  • 14 g vezels
  • 4,0 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen