Kaneelkrans
45 min bereidingstijd + Rijzen: 1 uur en 40 min
25 min in de oven
Wat heb ik nodig:
personen
Bereiding:
- Strooi 1 theelepel zout in een beslagkom. Zeef er de bloem boven. Maak een kuiltje in de bloem en strooi de gist erin. Klop 1 ei los. Verdeel 60 gram roomboter, het ei, de melk en de aardappelpuree langs de rand van de kom. Kneed in de keukenmachine of met de mixer tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur 1½ uur rijzen.
- Smelt de resterende 25 gram boter in een steelpan. Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng de suiker met de kaneel.
- Druk het deeg plat en rol met de deegroller tot een lange lap van 60 x 18 cm. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en bestrooi met de kaneelsuiker.
- Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een lange streng. Halveer de streng in de lengte. Draai de helften een kwart zodat het snijvlak boven ligt. Wikkel de strengen om elkaar. Leg het deeg vervolgens in een kransvorm op de bakplaat. Laat het brood ongeveer 10 minuten rusten.
- Verwarm intussen de oven voor tot 180 ºC. Splits het tweede ei. Bestrijk het brood dun met de dooier. Bewaar het eiwit voor het glazuur.
- Bak de kaneelkrans in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de krans uit de oven. Roer voor het glazuur de poedersuiker met ½ eiwit en ½ theelepel water tot een glanzend en dik glazuur. Laat het glazuur boven het brood van een vork lopen zodat strepen ontstaan. Leg het brood op een schaal en laat het glazuur drogen.
- Aardappelpuree geeft dit kaneelbrood een zachte structuur, smaak en luchtigheid.
Benodigd product
Voedingswaarden per persoon
- 385 kcal
- 12 g vet waarvan 8 g verzadigd
- 59 g koolhydraten
- 9 g eiwit
- 2 g vezels
- 0,5 g zout
Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen