Bijzondere boeuf bourguignon met gratin
30 min bereidingstijd
1 nacht wachten, 3 uur in de oven
Wat heb ik nodig:
personen
Bereiding:
- Kneus en pel de knoflook. Doe de knoflook met het vlees, de ui, wortel, bleekselderij, tijm en laurier in een schaal. Kneus de jeneverbessen (in een vijzel) en voeg ze met de kruidnagels en zout en peper naar smaak toe.
- Schenk de wijn erbij en laat het vlees afgedekt een nacht in de koelkast marineren.
- Verwarm de oven voor tot 95 °C. Doe de inhoud van de schaal stoofvlees over in een zeef en vang de marinade op. Verwijder de jeneverbessen, kruidnagels, tijm en laurier uit de groenten. Houd het vlees en de groenten apart.
- Smelt de boter in een braadpan. Bak de spekreepjes in 4 minuten knapperig uit. Schep het vlees erdoor en bak in 5 minuten rondom bruin. Bak de champignons 3 minuten mee. Voeg de gemarineerde groenten toe.
- Bestrooi het vlees en de groenten met de bloem en bak 1 minuut mee. Schenk de opgevangen marinade in de pan en breng aan de kook.
- Neem de pan met stoofvlees van het vuur en stoof het vlees in de voorverwarmde oven in 2,5 uur gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verhoog de oventemperatuur naar 220 °C. Bouw in de ovenschaal torentjes door 1 plakje knolselderij, 1 gratin en 1 plakje kaas te stapelen.
- Bak de gratins in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met het stoofvlees.
Tip: Het vlees kan ook op het fornuis op heel laag vuur in 2 uur worden gaar gestoofd. Kan je oven niet lager dan 120°C houd dan ook 2 uur aan.
Tip: Kies geen mager maar goed doorregen rundvlees, dat stooft heerlijk mals en zacht.
Tip: Kies geen mager maar goed doorregen rundvlees, dat stooft heerlijk mals en zacht.
Benodigd product
Voedingswaarden per persoon
- 1150 kcal
- 71 g vet waarvan 41 g verzadigd
- 42 g koolhydraten
- 65 g eiwit
- 8 g vezels
- 4,3 g zout
Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen